HTML

Világszinten a bejelentett káresemények 14%-a biztosítási csalás kísérlet, derül ki a Generali biztosító biztosításvizsgálati csoportjának a jelentéséből.
A biztosítási csalásokra kifizetett összegek, magyarországi szinten több tízmilliárd forintot jelentenek évente.

Leggyakoribb a gépjármű biztosítások kapcsán elkövetett csalás, ezt a tűzkárokhoz kapcsolódó vagyonbiztosítás kártérítési igények követelések és az életbiztosításokhoz kapcsolódó csalások.

Gápjármű biztosítási csalás ügyek kapcsán jellemzően a drágább autómodellek érintettek ( Audi, BMW, VW, Mercedes), a nagyobb kártérítési díjak miatt, de volt példa olyan olcsóbb autótípussal elkövetett tömeges csalásra is, mint a Suzuki, amelyre 1994-1996 között több mint 500 fiktív lopáskárt jelentettek be.
Autók kapcsán a leggyakoribb eset, a megrendezett baleset, az utólagosan megkötött biztosítás a dátumokkal trükközve, valamint a fiktív javítási számlák.

Életbiztosítások esetén gyakori a fiktív testi sérülésekre benyújtott kártérítési igények, a meghamisított orvosi dokumentumokkal való próbálkozás és a súlyosan beteg emberekre megkötött biztosítások.

A '90-es évek második felétől, a Generali biztosító minden országban saját, az adott ország rendőrségével együttműködő részlegeket üzemeltet a csalások felderítésére.
2009-es évtől egy biztosítási csalás analitika rendszert alkalmaznak, amely a káresemények körülményeit elemezve, automatikusan jelzi az olyan eseteket, amelyeknél felmerülhet a csalás gyanúja.

Címkék: statisztika csalás biztosítási csalás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinebiztositas.blog.hu/api/trackback/id/tr251693721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása